Autochoice Новини

Търсите ли своя мечтан автомобил? Тогава сте попаднали на правилното място във Volkswagen. Осигурете си нов автомобил, който е наличен веднага, или конфигурирайте желания модел според вашите идеи.

  1. Новини и събития
  2. Новият ID.3 GTX
19.03.2024
Представяне

Новият ID.3 GTX

Новият ID.3 GTX – версията Performance с мощност 240 кВт ще използва най-мощния тягов електродвигател на Volkswagen до момента

ID.3 GTX

Акценти:

  • Два топмодела - Volkswagen представя на пазара ID.3 GTX с 210 кВт (286 к.с.) и версията Performance с 240 кВт (326 к.с.)
  • Спортен дизайн - новият флагман в гамата на ID.3 се отличава с индивидуално оформление на предницата в стил GTX и значително разширено стандартно оборудване
  • Чиста динамика - ID.3 GTX Performance се ускорява до 100 км/ч за 5,6 секунди (прогнозна стойност) и е оборудван с ново адаптивно спортно окачване DCC
  • Висока ефективност - благодарение на новото високоефективно задвижване, автономният пробег на ID.3 GTX ще достига около 600 километра (прогнозна стойност) според изискванията на WLTP
  • Първи в света - гласовият асистент IDA на новото поколение инфотейнмънт системи в ID.3 е свързан с изкуствения интелект ChatGPT (AI), което я превръща в най-интелигентната система от този вид


Волфсбург – Volkswagen отбелязва световната премиера на спортния ID.3 GTX – новият флагман в гамата на модела. ID.3 GTX е изключително динамично предложение с възможност за избор между два различни варианта по отношение на мощността. Наред с новото високоефективно задвижване във версията с максимална мощност 210 кВт (286 к.с.), гамата включва и новия ID.3 GTX Performance с мощност 240 кВт (326 к.с.) - компактен спортен електромобил с изключителна динамика, задвижван от най-мощния тягов електродвигател в сериен модел на Volkswagen до момента. И при двете GTX версии мощта на задвижването се предава плавно и ефективно към колелата на задния мост, като специфичната за ID.3 конструкция на каросерията и ходовата част предлага значителни предимства по отношение на стабилността и динамиката на пътя - разположената точно в центъра на подовата платформа тип „сандвич” нова акумулаторна батерия с нетен капацитет 79 кВтч осигурява нисък център на тежестта и идеално разпределение на теглото между предния и задния мост. По отношение на дизайна, новите GTX модели се отличават с индивидуални детайли във външността и интериора, а нивото на стандартното оборудване при тях е значително повишено. Едновременно с  дебюта на GTX, Volkswagen  представя и изцяло ново поколение инфотейнмънт система в гамата на ID.3. Новите ID.3 GTX и ID.3 GTX Performance се очакват на пазара през тази година.


Eлектрическо GT вдъхновение.

Отговорният за развойната дейност член на управителния съвет на Volkswagen Кай Грюниц, сподели - „Със своята превъзходна мощ и спонтанни реакции, новият ID.3 GTX Performance е своеобразен електрическит аналог на Golf GTI Clubsport - нашата спортна икона в компактния клас. Разбира се, електрическото задвижване и бензиновият турбодвигател имат различен и уникален характер, но както мощният ID.3 GTX Performance, така и Golf GTI Clubsport ускоряват с една и съща очарователна лекота. Два модерни спортни автомобила, дело на опита и уменията на марката Volkswagen.” В допълнение, Кай Грюниц отбеляза - „С новия ID.3 GTX, марката Volkswagen пренася емблематичното очарование на своите компактни GT модели в света на електрическата мобилност. При него удоволствието от шофирането и екологичната устойчивост се сливат в едно съвършено ново, динамично и хармонично цяло.“Акумулаторна батерия с капацитет 79 кВтч и зарядна мощност от 175 кВт.

ID.3 GTX е оборудван със същата модерна, високоефективна система за задвижване, която се използва и при новите ID.4 и ID.5, както и при изцяло новия флагман на електрическата гама на марката ID.7. Тя включва синхронния електродвигател с постоянни магнити (PSM) с фирмено означение APP550, но особеното при ID.3 GTX е, че тяговият агрегат вече се предлага не само с 210 кВт, а за първи път и с впечатляваща мощност от 240 кВт. И при двата варианта на мощността, максималният въртящ момент на тяговия елетродвигател е 545 Нм – стойност, която значително превъзхожда показателите на най-мощните V6 турбодвигатели на Volkswagen. Благодарение на изключителните си динамични характеристики, новото задвижване ускорява  ID.3 от място до 100 км/ч с невероятен устрем и време едва 6,0 секунди при GTX и 5,6 секунди при версията GTX Performance (прогнозни стойности). Максималната скорост и при двете версии е електронно ограничена съответно до 180 км/ч и 200 км/ч. Тяговите електродвигатели се захранват от нова литиево-йонна акумулаторна батерия с нетен капацитет 79 кВтч, която може да ползва правотокови (DC) бързозарядни станции с мощност до 175 кВт (прогнозна стойност). При тази мощност възстановяването на нивото на заряд на батерията от 10% до 80% отнема около 26 минути (прогнозна стойност). Очаква се комбинираният автономен пробег на ID.3 GTX според изискванията на WLTP да възлезе на около 600 километра (прогнозна стойност).Външният дизайн на GTX.

Новият ID.3 GTX се отличава сред останалите варианти в гамата на ID.3 със своя индивидуален външен облик. В специфичното за GTX оформление на предната броня се използва нов въздушен отвор с черна решетка с ромбовидни мотиви в стил „диамант”. Отдясно и отляво в бронята са интегрирани и новите дневни светлини, съставени от два разположени един върху друг LED триъгълника, които оформят своеобразни върхове на стрели и в бъдеще ще се превърнат в част от визуалните отличителни знаци на всички нови GTX модели. Черните декоративни елементи на каросерията са с гладка блестяща повърхност - това важи в пълна степен за новите странични прагове и новото оформление на  долната секция на задната част на каросерията, в която вече е включен и дифузьор. Нови са и включените в стандартното оборудване на спортните версии 20-цолови алуминиеви колела Skagen. Напълно в динамичния стил на GTX, колелата са с черно лаково покритие на вътрешността и блестящо полирана външна повърхност. Като допълнителна възможност 20-цоловите колела Skagen GTX ще се предлагат и в изцяло черно изпълнение.


Интериорът на GTX.

Многобройните специфични за GTX детайли допринасят и за индивидуалния облик на вътрешното пространство на ID.3 GTX. Първокласните спортни седалки (с тапицерии в комбинация от текстил и синтетична кожа) са част стандартното оборудване на двете версии и подчертават спортния характер на най-мощните модели в гамата на ID.3 със своята ергономична форма, червени декоративни шевове и перфорирани надписи GTX на предните облегалки. Като допълнително оборудване се предлагат и изпълнени в стила на GTX седалки ergoActive. При тях основната част от тапицериите е от тъмен микрофибърен велур ArtVelours Eco, а външните повърхности са облицовани с текстилна материя и висококачествена синтетична кожа. И в този случай облегалките са декорирани с червен надпис GTX, а регулирането на предните седалки се осъществява с електрически механизми. Декоративните шевове в червено и червените апликации в долната част с вграден хромиран надпис GTX са  характерни елементи от оформлението на спортния многофункционален волан при всички версии на GTX. Характерно за тях е и изключително високото качество на материалите на облицовките и арматурното табло.


Нова инфотейнмънт система и ChatGPT.

Едновременно с премиерата на новите GTX варианти, моделната серия ID.3 ще демонстрира и напълно обновено арматурно табло с нова инфотейнмънт система - новото поколение предлага значително по-голям сензорен екран (диагонал 32,8 см/12,9 инча) и нова, по-интуитивна за употреба структура на менютата. Приборът за избор на предавка и режим на движение е преместен от корпуса на усъвършенствания блок на контролните прибори Digital Cockpit с изцяло цифрови показания и вече заема позицията на отделно лостче отдясно на кормилната колона - също както при новия ID.7, например. Така се освобождава пространство за разполагане на по-голям екран на инфотейнмънт системата. Новият гласов асистент IDA разбира гласови команди с естествени фрази и дава възможност както за управление на голяма част от функциите и системите в автомобила, така и водене на диалог по всевъзможни теми и отговори на конкретни въпроси чрез достъп до онлайн бази данни като Wikipedia. Изключителна нова функция на системата е и интеграцията на изкуствения интелект ChatGPT (AI). Друго ново удобство е приложението Wellness аpp, което използва предварително конфигурирани режими с настройки и регулиране на различни функции и системи в автомобила, така че да подобри допълнително удобството на водача и пътниците по време на движение или при престой за зареждане.

Image
Image

ПОДРОБНОСТИ ЗА ВЪНШНИЯ ДИЗАЙН НА GTX


Предна част с броня в GTX стил.

Отпред ID.3 GTX се откроява ярко със своята характерно оформена броня. При нея се използва централен отвор за въздух с A-образен профил и черна решетка с ромбовидни мотиви в стил „диамант”, която е сред характерните черти на всички спортни модели на Volkswagen. В горния си край, решетката продължава наляво и надясно под формата на хоризонтална лента, ограничена отстрани от новите дневни светлини. Те на свой ред са съставени от два разположени един върху друг LED триъгълника, които оформят своеобразни върхове на стрели – елемент, който вече ще се използва като визуален отличителен белег при всички нови GTX модели. Надолу въздушният отвор достига до предния спойлер, а всички споменати елементи в предницата на ID.3 GTX – декоративната решетка, хоризонталните ленти и спойлера, са изпълнени в блестящо черно. По принцип допълнително предлаганата матрична система на предните LED светлини IQ.LIGHT при GTX е част от стандартното оборудване. При нея фаровете са визуално свързани чрез хоризонтална LED лента под предния капак.


Динамичен силует с нови GTX колела.

Корпусите на външните огледала, страничните декоративни ленти на покрива и новите, характерни панели на праговете на ID.3 GTX също са издържани като спортни декоративни елементи в блестящо черно. За сравнение, при нивата на оборудване ID.3 Move, Pro и Pro S корпусите на огледалата са в основния цвят на каросерията, декоративните лайстни на покрива са в антрацит, а панелите на праговете са от матова тъмна пластмаса. Освен това, стандартното оборудване на GTX версиите включва и тонирани стъкла на задните прозорци. Впечатление правят и новите 20-цолови стандартни колела Skagen на ID.3 GTX в изпълнение с блестящо черта вътрепшна часрт и блестящо полирана външна повърхност. При ID.3 GTX те са съчетани с гуми с размер 215, а при ID.3 GTX Performance гумите са с размер 235. Като допълнителна възможност 20-цоловите колела Skagen GTX ще се предлагат и в изцяло черно изпълнение.


Задна част с GTX дифузьор.

Дизайнът на задната част на новите ID.3 GTX привлича вниманието с новия дифузьор в същото блестящо покритие като останалите черни декоративни елементи на каросерията. Вместо означението на модела ID.3, под емблемата на Volkswagen е поставен надписът GTX, а двете версии ID.3 GTX са стандартно оборудвани с най-високото в гамата изпълнение на задните LED светлини. При тях функцията на мигачите е динамична, а светлинната графика се откроява отдалеч с LED лентите в капака на багажника.


Пет цвята на външното лаково покритие.

Най-мощните представители на моделната гама на ID.3 ще се предлагат с характерния само за GTX версиите червен цвят Kings red metallic. Червеният нюанс отдава дължимата почит към цвета на Golf GTI - цветовата композиция е директна препратка към класическото червено Solid Tornado на спортната икона на Volkswagen. По принцип лаковото покритие на покрива при всички версии на ID.3 е блестящо черно. Освен в Kings red metallic, ID.3 GTX може да бъде поръчан и в следните четири основни разцветки на каросерията – сиво Moonstone grey, черен металик Grenadilla black metallic4, бял металик Glacier white metallic и сребрист металик Scale silver metallic.

Image
Image

ПОДРОБНОСТИ ЗА ВЪТРЕШНИЯ ДИЗАЙН НА GTX


Характерни GTX детайли.

Първокласните спортни седалки в стил GTX са част от стандартното оборудване и подчертават спортния характер на ID.3 GTX с ергономичното си оформление, червени декоративни шевове и надпис GTX на облегалките. Седалките са тапицирани с комбинация от новата тъкан Lurus (100% процента рециклирани материали) и елегантната синтетична кожа ArtTex с екологичен произход. Сред характерните за спортните версии елементи на интериора са червените декоративни шевове на облицовките на вратите и индивидуалното изпълнение на панелите на арматурното табло. Декоративните шевове в червено и червените апликации в долната част (на шест часа) с вграден хромиран надпис GTX са характерни елементи от оформлението на спортния многофункционален волан с удобен за спортно шофиране захват. Допълнително предлаганите седалки ergoActive също са със  специфично за GTX оформление с червени контрастни шевове и декоративни кантове. Сред характеристиките им са и интегрираните опори за глава, регулирането с електрически механизми и функция за запаметяване на настройките, както и опората за бедрата с регулируема дължина. Вътрешните повърхности на тези седалки са тапицирани в тъмен микрофибърен велур  ArtVelours Eco със 71% съдържание на вторични суровини, получени чрез рециклиране на пластмасови отпадъци. Външните повърхности на седалката са облицовани с висококачествена синтетична кожа, а облегалките и в този случай са украсени с червен надпис GTX. Контрастните шевове и декоративните кантове на седалките също са в червено. Подобно на външното лаково покритие на каросерията, използваният в интериора червен нюанс е комбинация от класическите за Golf GTI цветове Tornado red и Flash red, с което се отдава своеобразна почит към спортната икона в гамата на Volkswagen.


Нова инфотейнмънт система, ChatGPT и приложение Wellness app.

Едновременно с премиерата на новите GTX модели, вътрешното пространство на представителите на гамата ID.3 ще бъде обновено в значителна степен. Специалистите на Volkswagen са доразвили оформлението и цифровите показания на блока контролни прибори Digital Cockpit, като приборът за избор на предавка и режим на шофиране е преместен от неговия корпус и поставен като отделно лостче на кормилната колона. По този начин е освободено пространство за разполагане на по-големия екран с диагонал 12,9 инча (32,8 сантиметра) на новата инфотейнмънт система в централната част на арматурното табло. Изцяло новият дизайн и структура на менютата я прави разбираема практически от само себе си и така улеснява значително управлението на функциите. За тази цел графичното оформление на дисплея вече е с две сензорни ленти в горната и долната част и начален екран между тях. Сензорните плъзгачи за управлението на климатичната инсталация и силата на звука в долната част на оформения като свободностоящ елемент на таблото сензорен екран вече са с осветление. Новият гласов асистент IDA вече приема команди с естествени фрази, с което дава възможност не само за управление на много от функциите на автомобила, но е в състояние да отговаря на конкретни въпроси по всевъзможни теми благодарение на онлайн достъпа до бази данни като Wikipedia. Като нова функция в системата е вграден и изкуственият интелект ChatGPT (AI), а друга съществена новост е приложението Wellness app, което използва предварително конфигурирани режими с настройки и регулиране на различни функции и системи в автомобила, така че да подобри допълнително удобството на водача и пътниците по време на движение или почивка. Предлаганият като допълнително оборудване head-up дисплей с разширена реалност (AR) също е допълнително усъвършенстван, като традиционните му показания са допълнени с прогноза за оставащия автономен пробег и средната консумация на електроенергия.


Повече подробности за инфотейнмънт системата с 12.9-инчов екран.

Горната лента на дисплея разполага с нов бутон за директен достъп отляво, който позволява на водача да отвори главното меню и всички приложения на него само с едно докосване. До него е бутонът за новия Car Control Centеr, който предлага директен достъп до най-важните функции на автомобила и може да бъде конфигуриран индивидуално от водача. Главното меню и центърът Car Control Centеr са винаги видими и могат да бъдат достъпни незабавно, без необходимост от затваряне на активното приложение или меню на екрана. На разположение вдясно от Car Control Centеr са и четири бутона за директен достъп, с които водачът може да асоциира и конфигурира индивидуално предпочитаните от него приложения и функции. Началният екран в средата представя съдържанието на най-важните приложения върху различни по размер графични плочки. Наред с класическите функции като навигация и мобилен телефон, плочките предлагат и нови функции като предложения от страна на гласовия асистент IDA. Долната лента на екрана на свой ред осигурява достъп до функциите на климатичната инсталация и отоплението седалките. По средата в лентата е интегриран и началният бутон, който позволява на водача да се върне по всяко време към началния екран. Това означава, че настройките на климатизацията и температурата са на разположение през цялото време. Отдолу е разположена осветена лента с бутона за аварийните светлини и сензорните плъзгачи за контрол на вътрешната температура и силата на звука.


Повече подробности за гласовия асистент IDA.

С помощта на новия гласов асистент IDA управлението на много функции в автомобила вече е още по-лесно с използване на естествена реч. Сред новите функции са например изборът на профил на шофиране и управлението на амбиентното осветление. Нов е и достъпът до информация в облака като метеорологичната прогноза, разписанията на полетите на авиолиниите, актуалното развитие и резултатите от спортни събития и мачове, както и актуалните новини. Освен това, водачът и неговоте спътници вече могат да задават различни въпроси по наистина всякакви теми благодарение на онлайн интеграцията на Wikipedia. Единственото, което трябва да направите, е да зададете въпрос с естествена фраза като „Какви са последните новини?“ например. Друга нова функция е възможността изречените команди да се визуализират и на екрана на инфотейнмънт системата. Друга важна иновация е и интегрирането на изкуствения интелект ChatGPT (AI) в гласовия асистент IDA.


Повече подробности за ChatGPT в ID.3.

В бъдеще водачите и пътниците във всички нови ID. модели, както и в новите Tiguan и Passat, ще могат да използват гласовия асистент за достъп до базата данни с изкуствен интелект, предлагана от ChatGPT, за да получат интелигентно подбрано и обработено индивидуално съдържание по време на път. Вграденият езиков модел ChatGPT предлага изобилие от нови възможности отвъд досегашните способности на гласовия асистент без да изисква нищо допълнително от човека зад волана – няма нужда от създаване на нови профили и акаунти или от инсталиране на нови приложения. Гласовият асистент се активира просто с „Hello IDA“ и съоветният въпрос или заявка се препраща към AI в анонимна форма само ако другите налични системи не могат да дадат задоволителен отговор. ChatGPT няма никакъв достъп до данните за автомобила, а зададените въпроси и отговори също се изтриват незабавно, за да се осигури възможно най-добра защита на личните данни на потребителите.


Новото приложение Wellness app.

Включеното в допълнителното оборудване приложение Wellness арр е изцяло нова разработка, която дава възможност настройките и управлението на различни функции в автомобила да бъдат осъществявани чрез предварително конфигурирани програми, за да се подобри комфорта и усещането на водача и неговите спътници по време на път или при почивките. При ID.3 GTX приложението изпълнява тези задачи, управлявайки работата на амбиентното осветление, озвучаването и климатизацията на купето. Специално за приложението Wellness арр, специалистите по озвучаване и акустика на Volkswagen са разработили и специални „звукови тапети”, носещи уникална атмосфера. Новото приложение се стартира с помощта на инфотейнмънт системата в един от трите уелнес режима  - Fresh Up, Calm Down и Power Break. Така например, включването само с едно докосване на Fresh Up ще активира стимулиращ звук, освежаващ полъх от климатичната инсталация, както и съответните свежи сини и тюркоазени оттенъци на амбиентното вътрешно осветление. Анимация със синя светлина се излъчва паралелно и от лентата на ID. Light в основата на челното стъкло. По желание, режимът може да бъде персонализиран според индивидуалните предпочитания - вместо предварително програмираното озвучаване, може да се използва плейлист от Spotify например. Ако автомобилът е спрял или паркиран неподвижно, на екрана на инфотейнмънт системата също ще се показват анимации, които допълват атмосферата в съответното настроение. Режимите Fresh Up и Calm Down се изключват автоматично след 10 минути работа, а Power Break работи в продължение на 20 минути.

Image

ПОДРОБНОСТИ ЗА ЗАДВИЖВАНЕТО НА GTX


GTX мощ.

При ID.3 GTX се използва новоразработеният високоефективен синхронен електродвигател с постоянни магнити APP550 на Volkswagen. Особеното при ID.3 GTX е фактът, че таговият агрегат вече се предлага не само във вариант с 210 кВт, а за първи път и с впечатляваща мощност от 240 кВт. И при двата варианта на мощността, максималният въртящ момент на APP550 е 545 Нм – стойност, която значително превъзхожда показателите на най-мощните V6 турбодвигатели на Volkswagen. Новото задвижване ускорява  ID.3 GTX от място до 100 км/ч за време от 6,0 секунди, а при версията GTX Performance, то се съкращава до едва 5,6 секунди (прогнозни стойности).

Забележителна характеристика на двете версии на GTX е възможността за фин контрол върху отдаваната мощност. За разлика от двигателите с вътрешно горене, динамичните характеристики и реакциите на модерните електродвигатели могат да се регулират и променят в зависимост от конкретната ситуация почти без ограничения. За новите ID.3 GTX и ID.3 GTX Performance инженерите на Volkswagen са разработили изключително спортна конфигурация от настройки, при която при ускорение максималната системна мощност и пикът на въртящия момент се трансформират в задвижваща тяга и устрем напред незабавно, в рамките на милисекунди, създавайки осезаем тласък и невероятно динамично усещане за водача и пътниците. Благодарение на увеличената мощност и ефективност на новия електродвигател, специалистите на Volkswagen са променили и максималната скорост на двата модела. Вместо 160 км/ч като при останалите представители на гамата на ID.3, електронното ограничение на максималната скорост при ID.3 GTX идва едва при 180 км/ч, а ID.3 GTX Performance може да развие скорост до 200 км/ч. Задвижването на новите GTX се захранва от нова литиево-йонна акумулаторна батерия с нетно енергийно съдържание от 79 кВтч (84 кВтч бруто).


GTX задвижване.

Най-съществените съставни елементи на изключително ефективния електрически задвижващ тракт APP550, разположен на задния мост, са тяговият електродвигател (трифазен синхронен мотор с постоянни магнити), двустепенната едноскоростна трансмисия и инверторът (силова и управляваща електроника). За разлика от версиите с по-ниска мощност в гамата на ID.3, повишената мощност и ефективност на тяговите електромотори при GTX са резултат от множество детайли като използването на по-силни постоянни магнити в ротора, които издържат на по-високо термично натоварване, допълнително усъвършенстван статор с по-голям ефективен брой намотки и проводник с максимално напречно сечение, външен радиатор с течно охлаждане на статора и нова, комбинирана система за маслено-водно охлаждане, която също допринася за по-високата термична стабилност на силовия тракт. Устойчивостта и функционалната стабилност при термични натоварвания се гарантира и от инвертора от ново поколение, като способността за поемане на по-високо термично натоварване е сред основните фактори за постигане на по-високата ефективност и коефициент на полезно действие на новата система на задвижване. Усилени и оптимизирани по отношение на вътрешното триене са и голяма част от компонентите на трансмисията, като предприетите мерки са адаптирали агрегата към повишените стойности на мощността и въртящия момент в силовото предаване. В съчетание с ефективната акумулаторна батерия с капацитет 79 кВтч, новото задвижване осигурява на ID.3 GTX възможност за изминаване на комбиниран автономен пробег (според WLTP) от около 600 километра според прогнозните данни.


По-бързо зареждане по време на път.

Иновативната функция за зареждане и термичен контрол на акумулаторната батерия гарантира нейната оптимална предварителна подготовка и отлична кондиция преди следващото спиране за зареждане на правотокова бързозарядна станция с висока зарядна мощност. Благодарение на тази предварителна подготовка, новите ID.3 GTX и ID.3 GTX Performance позволяват максимално бързо възстановяване на енергийните запаси при по-продължителни пътувания с едно или повече спирания за зареждане. При това акумулаторната батерия се загрява до оптималната за целта температура още преди спирането, така че да да поеме веднага максималната мощност. По този начин времето за всяко зареждане може да бъде намалено с по няколко минути - особено при студено време и в зимни условия. При активен режим на водене по маршрута от навигационната система с включена функция Electric Vehicle Route Planner, предварителната подготовка се стартира автоматично още по пътя към следващата бързозарядна станция. Ако пътуването се извършва без активно насочване по маршрута, водачът може да активира тази функция и ръчно от менюто за зареждане в инфотейнмънт системата. Друго удобство е възможността в уеб портала или чрез личния смартфон да бъдат планирани маршрути с до 10 спирки за зареждане и 10 междинни престоя, след което те да бъдат прехвърлени към инфотейнмънт системата на автомобила.

Image
Image

ПОДРОБНОСТИ ЗА ХОДОВАТА ЧАСТ НА GTX


Динамично окачване и прецизно управление.

Ходовата част се отличава с нови, специфични за GTX настройки и е оборудвана с усилени стабилизатори, съобразени с високите динамични характеристики на задвижващата система. Основната конструкция на ходовата част включва окачване тип MacPherson на предния мост и петзвенна конфигурация на задния мост с усъвършенствана система за водене на колелата. Част от стандартното оборудване на новите ID.3 GTX е и прогресивната кормилна уредба, съобразена с повишените динамични изисквания и осигуряваща по-голяма прецизност на управлението и бързина на реакциите при динамичен стил на шофиране.


Спортно окачване DCC за върховата версия в гамата.

Спортният флагман ID.3 GTX Performance е оборудван стандартно с адаптивно окачване DCC със специални спортни настройки. Управлението му се осъществява чрез специално разработен софтуер на Vehicle Dynamics Manager, който предлага много широк диапазон от индивидуални настройки на поведението на автомобила. В резултат на това е постигната възможност за регулиране на комфорта на возене и максималните динамични реакции в изключително широки граници, а управляващият блок на DCC използва нов софтуер на Volkswagen с възможност за контрол на характеристиките на базата на повече от обичайните сигнали от сензорите на автомобила. Благодарение на това  системата е в състояние да регистрира по-прециано движенията на колелата и каросерията и съответно да контролира работата на амортисьорите посредством усъвършенствани алгоритми. Както и при досегашните версии, спортният вариант на DCC предлага на водача възможността за регулиране на ходовата част от по-комфортна към по-спортна настройка чрез плъзгач във всеки от избраните профили на шофиране - Eco, Comfort, Sport или Individual.

Image
Image

ПОДРОБНОСТИ ЗА СИСТЕМИТЕ ЗА АСИСТЕНЦИЯ НА ВОДАЧА НА GTX


Стандартни системи.

ID.3 GTX предлага богата гама най-съвременни асистиращи системи като част от стандартното оборудване. Те включват система за круз контрол, която може да бъде разширена до адаптивен круиз контрол ACC чрез допълнителен ъпгрейд, автоматично аварийно спиране (Autonomous Emergency Braking) със система за предотвратяване на удар отпред (Front Assist) и функция за следене и разпознаване на пешеходци и велосипедисти, система за асистенция за поддържане на лентата за движение (Lane Assist), функция за аварийно спиране при опасност от сблъсък с приближаващ в насрещното платно автомобил при маневра за ляв завой (Oncoming vehicle braking when turning) и система за динамично разпознаване и показване на пътните знаци (Dynamic Road Sign Display). Част от стандартното оборудване е и функцията Car2X за предупреждение за опасности на пътя.


Нови и усъвършенствани системи.

Сред възможностите за допълнително оборудване впечатление правят иновативни системи като асистента за автоматизирано шофиране Travel Assist с използване на данни от рояка, който подпомага водача в управлението, ускорението и спирането в целия скоростен диапазон, както и асистирана смяна на лентата5 при движение на магистрала. Като допълнително оборудване се предлагат и асистентът за паркиране Park Assist Plus, както и функцията за запаметяване на маневрите (автоматично изпълнение на предварително запаметени маневри за паркиране на разстояние до 50 метра). С дебюта на ID.3 GTX, възможностите на Park Assist Plus вече са разширени и включват функцията за дистанционно паркиране, която дава възможност за паркиране с помощта на смартфон приложение. Системата за предупреждение за опасност при напускане на автомобила Еxit Warning е ново допълнение към асистенцията при смяна на лентата за движение Side Assist .В рамките на ограниченията на системата, тя може да предотврати отварянето на вратите при опасност от удар от приближаващо отзад превозно средство. При това системата подава звуков и визуален предупредителен сигнал и в случай на непосредствена опасност блокира за кратко отварянето на съответната врата(и).

Image

Регистрация за Бюлетин

С нашия Бюлетин ще получавате редовно информация за нашите дилърства и селекция от ексклузивни предложения!

Въведените данни не са валидни. Моля, опитайте отново.

Моля, изберете обръщение

За съжаление има проблем с регистрацията за бюлетина. Моля, опитайте отново по-късно.

checkbox_default

Много благодарим!

Току-що се регистрирахте за нашия Бюлетин.

Веднага ще получите от нас имейл с линк за потвърждение. Моля, потвърдете този линк, за да приключите регистрацията си.