Autochoice Новини

Търсите ли своя мечтан автомобил? Тогава сте попаднали на правилното място във Volkswagen. Осигурете си нов автомобил, който е наличен веднага, или конфигурирайте желания модел според вашите идеи.

  1. Новини и събития
  2. Новият ID.7 GTX Tourer
19.03.2024
Представяне

Новият ID.7 GTX Tourer

Новият ID.7 GTX Tourer: С 250 kW това е най-мощното серийно комби, произвеждано някога от Volkswagen

ID.7 GTX Tourer

Акценти:

  • GTX-продуктова офанзива: ID.7 GTX Tourer разширява гамата на GTX с първото комби.
  • Едновременно с това стартират още ID.7 GTX, ID.3 GTX и ID. Buzz GTX
  • GTX-простор: ID.7 GTX Tourer със своите 605 литра товарен обем предлага достатъчно място за багажа на петима души. Максималният товарен обем достига до 1714 литра.
  • GTX-мощност: Максималната мощност и максималният въртящ момент при ID.7 GTX Tourer са достъпни почти моментално при всяко ускорение.
  • GTX-4MOTION: агрегатът с 210 kW на задния мост и агрегатът с 80 kW на предния мост осигуряват иновативно Dualmotor задвижване на четирите колела.
  • GTX-акценти: ID.7 GTX Tourer се отличава с нови брони, 20-цолови алуминиеви колела, илюминирани емблеми на VW, както и индивидуализиран интериор.

Волфсбург – само един месец след официалната премиера на ID.7 Tourer с 210 kW (286 к.с.), следва дебюта на разполагащия с 250 kW (340 к.с.) ID.7 GTX Tourer. Почти едновременно с него дебютират още ID.7 GTX в изпълнение лифтбек, също напълно новият ID.3 GTX, както и ID. Buzz GTX от Volkswagen Лекотоварни автомобили. През есента на 2023 година на пазара излезе новата генерация на ID.4 GTX и ID.5 GTX. Междувременно, GTX се утвърждава все по-силно като самостоятелна премиум продуктова марка на Volkswagen в стила на иконичните GTI модели. ID.7 GTX Tourer може да претендира и за едно много специално постижение: това е най-мощното серийно комби, произвеждано някога от Volkswagen. Към разширеното серийно оборудване спадат детайли като електрическото Dualmotor двойно предаване (4MOTION) и „IQ.LIGHT – LED-матричните фарове“ плюс 3D-LED-задни светлини и илюминирани VW-емблеми на специфично оформената при GTX предна и задна част.


GTX-устойчивост.

ID.7 GTX Tourer проправя пътя към нов тип спортна мобилност, като съчетава пространството на голямо комби с представянето на спортен автомобил и устойчивостта на електрическата мобилност. Завладяващ е и моменталният устрем, с който двата електрически мотора осигуряват максимална мощност и въртящ момент в рамките на части от секундата. Благодарение на ефективното задвижване и първокласната си аеродинамика, ID.7 GTX Tourer безпроблемно изминава големи дистанции между две зареждания. Принос за високото ниво на ефективност има и новата литиево-йонна акумулаторна батерия с енергиен капацитет 86 kWh (нето). На DC-зарядни колонки тя може да се зарежда с до 200 kW.  На практика това означава: с тази мощност на зареждане батерията може да се зареди от 10 до 80 % за значително под 30 минути при идеални условия.


GTX-характер.

Предната част на ID.7 GTX Tourer се диференцира спрямо версията с 210 kW благодарение на своята индивидуално оформена предна броня с решетка с мрежа тип пчелна пита и характерна за GTX светлинна графика. Всички черни елементи са с блестящо покритие. Това се отнася не на последно място за праговете и за решената в GTX-дизайн долна част на задната броня. Също в черно: целите рейки на покрива, които иначе са изпълнени в цвят „матово сребристо“. Специално съобразени с GTX-дизайна са и новите 20-цолови колела от лека сплав „Skagen“. Като специално оборудване ще последват също и 21-цолови колела от лека сплав6. Интериорът е облагодорен с детайли като спортни седалки (отпред с функция за подгряване) с перфориран GTX-надпис в облегалките, специфичен за GTX мултифункционален волан с червени шевове, както и червени кантове на седалките, арматурното табло и тапицериите на вратите.


GTX-простор.

Новият ID.7 GTX Tourer съчетава максимално спортен характер с максимален вътрешен обем. Натоварен до облегалките на предните седалки (до покрива с разделителна мрежа), автомобилът осигурява до 1714 литра товарен обем. Багажният обем при петима души на борда и натоварване до височината на задната облегалка възлиза на 605 литра (задната облегалка трябва да бъде изправена в Cargo-позиция). Дължината на товарния отсек до задните облегалки възлиза на 1075 мм. При сгъване на задните седалки се образува товарна площ с дължина 1948 мм. Максималната широчина между задните калници възлиза на 1000 мм. С такъв товарен обем ID.7 GTX Tourer предлага достатъчно място за всякакъв тип екипировка.


GTX с панорамен покрив.

Подобно на ID.7 лифтбек, ID.7 Tourer и неговата версия GTX също се предлагат като опция с панорамен стъклен покрив „Smart Glas“. Стъкленият покрив може да променя по електронен път структурата си от прозрачна на непрозрачна, благодарение на интегрирания в стъклото PDLC-слой (Polymer Dispersed Liquid Crystal).


GTX-серийно оборудване.

Към разширеното серийно оборудване на ID.7 GTX Tourer спадат „IQ.LIGHT – LED-матрични фарове“, анимирани VW-емблеми отпред и отзад, както и амбиентно осветление с избор от 30 цвята. В ID.7 GTX Tourer серийно се вграждат също така усъвършенстван Augmented-Reality-Head-up-Display, „App-Connect“ wireless за Apple Car Play и Android Auto, гласов асистент IDA, двузонов климатроник (като опция: тризонов климатроник „Air Care Climatronic“), система за безключов достъп и стартиране „Keyless Access“, както и алармена инсталация. Като опция се предлагат асистиращи системи като предупреждението при слизане от автомобила (предупреждение за приближаващ трафик отзад при слизане от автомобила), „Connected Travel Assist с онлайн данни“ (асистирано надлъжно и напречно водене на автомобила, включително асистирана смяна на лентата на движение), както и „Park Assist Plus“ с Memory-функция (автоматизирано паркиране, включително от дистанция до 50 метра6).


IDA и „ChatGPT“.

Новият гласов асистент IDA се управлява с естествени фрази от всекидневната реч. Той позволява не само управлението на функции в автомобила, но и в рамките на възможностите на технологията отговаря на въпроси от всички възможни области, които могат да бъдат намерени в онлайн бази данни, а като новост позволява и интеграция на „ChatGPT“ (изкуствен интелект, АI). „ChatGPT“ ще бъде наличен като актуализация на малко по-късен етап.



Нов Wellness-App.

Новост за гамата на ID.7 е т.нар. „Wellness-App“. С помощта на въпросното приложение можете да избирате между предварително подбрани комбинации от различни функции в автомобила, за да усъвършенствате допълнително чувството за уют на борда на автомобила по време на път или докато почивате. В зависимост от оборудването, приложението използва амбиентното осветление, озвучителната система, климатика, панорамния покрив „Smart Glas“, както и функциите за климатизация и масаж на седалките. Звукови композитори са разработили специални акустични звукови фонове за „Wellness-App“. Новото In-Car приложение се стартира от инфотейнмънт системата. Налични са три Wellness-режима: „Fresh Up“ (освежаване), „Calm Down“ (отпускане) и „Power Break“(пауза). Ето един пример: „Fresh Up“ с един клик активира ободряващ звук, освежаващ режим на климатизация (с помощта на климатроника и вентилацията на седалките), активиращ масаж на гърба, както и сини и тюркоазени зони в подобаващо настроеното амбиентно осветление; светещите декори в арматурното табло, панелите на вратите и разположените отдолу тесни светлинни ивици се променят от синьо към тюркоазено и обратно на спокоен интервал. Паралелно с това, в ID. Light под челното стъкло протича синя светлинна анимация. Режимът може и да бъде допълнително индивидуализиран: вместо предварително подбраните звуци можете например да слушате дадена радиостанция или пък Spotify-плейлиста. Възможно е също масажът и климатизацията на седалките да бъдат отново активирани или деактивирани. Ако Volkswagen се намира в състояние на покой, на екрана също се появяват специални графики. След 10 минути „Fresh up“ и „Calm Down“ се деактивират автоматично, при  „Power Break“ това се случва след 20 минути. Приложението „Wellness-App“ е част от предлагания като опция „Интериорен пакет Plus“. Освен това то може да бъде допълнително активирано като актуализация след първоначалната покупка на автомобила.

Image
Image

ЕКСТЕРИОРЪТ НА GTX В ДЕТАЙЛИ


GTX-цветове.

Като типичен GTX-цвят за най-мощния D.7 Tourer е предвиден новия тон „Kings Red Metallic“. Червеното е реминисценция към Golf GTI, тъй като цветът може да се приеме за модерна интерпретация на класическия „Tornado red Uni“. Eлементите по долната част от каросерията на ID.7 GTX Tourer са решени в блестящо черно, като това важи също за надписите GTX, както и за целия покрив. В черно са боядисани също – подобно на всички останали ID.7 модели – корпусите на страничните огледала. Като алтернатива на„Kings Red Metallic“, ID.7 GTX Tourer може да бъде поръчан и в комбинация с един от следните цветове: „Glacier white metallic“, „Scale silver metallic“, „Grenadilla black metallic“ и „Moonstone grey Uni”.


GTX-предна част.

Новият  ID.7 GTX Tourer може да бъде разпознат по своите характерни, индивидуално оформени брони. Отляво и отдясно страничните части на предната част са маркирани от серийните елементи на дневните светлини – те представляват два разположени един над друг LED-триъгълника, които заедно изглеждат като връх на стрела и сега са част от отличителните черти на всички нови GTX-модели. В средата на предната част откриваме нова GTX-вентилационна решетка с дизайн тип пчелна пита, която откроява GTX от останалите версии на ID.7 Tourer. Аеродинамичните показатели на предната броня са изчислени така, че тя по оптимален начин комбинира нисък коефициент на обтекаемост със солидна притискателна сила върху предната част на автомобила. Оптично облагородяване при ID.7 GTX Tourer носи и илюминираната емблема на VW.


GTX-задна част.

Задната част на ID.7 GTX Tourer също се откроява с индивидуални елементи. Тук основен отличителен белег е простиращата се по почти цялата широчина на долната част на бронята мрежеста структура, която откроява GTX от останалите версии на Volkswagen ID.7. Отдолу е разположен дифузьорът. Мрежата и дифузьорът са разграничени от тясна рефлекторна ивица. Всички черни елементи тук са с блестящо покритие. Това се отнася и за надписа GTX на задния капак, който при ID.7 GTX Tourer идва на мястото на надписа ID.7. Серийния за спортни върхов модел са и подлежащите на индивидуализация 3D-LED-задни светлини с осветена в червено емблема VW.


GTX-колела от лека сплав.

Отстрани 20-цоловите алуминиеви колела „Skagen“ са нещото, което моментално характеризира най-мощния ID.7 Tourer като GTX. Новите  GTX-колела могат като опция да бъдат поръчани с блестящо черно покритие; серийният вариант има черни вътрешни части, но полирани, съответно светли външни елементи. Скоро като опция ще се появят и 21-цолови алуминиеви колела.


GTX със „Smart Glas“.

ID.7 GTX Tourer като опция може да бъде конфигуриран и с панорамен покрив „Smart Glas“. Стъкленият покрив може да променя по електронен път структурата си от прозрачна на непрозрачна, благодарение на интегрирания в стъклото PDLC-слой (Polymer Dispersed Liquid Crystal). Превключването от един режим към друг става с докосване на съответното поле в конзолата на покрива, или чрез гласовия асистент IDA. Електронният PDLC-слой не е под напрежение, когато е избран непрозрачен режим. При такива условия кристалите в слоя се подреждат по начин, който прави повърхността непрозрачна. При подаване на електрическо напрежение към слоя обаче, кристалите се подреждат по начин, който създава прозрачна повърхност. В допълнение към тази активируема зашита срещу отблясъци, покритията на стъклото отразяват високоенергийните инфрачервени лъчения от слънчевата светлина, които биха могли да загреят интериора. Топлината от отоплението също се отразява от панорамния покрив „Smart Glas“, което специално през студените дни гарантира повече комфорт на борда на автомобила.

Image
Image

ИНТЕРИОРЪТ НА GTX В ДЕТАЙЛИ


GTX-специфични серийни седалки.

За правилния баланс между комфорт и спортен дух при ID.7 GTX Tourer се грижат изключително ергономичните седалки с GTX-специфичен дизайн. Централните и страничните елементи на седалките са покрити с текстил, докато вътрешните им части, областта около раменете и подглавниците са тапицирани със специалния материал „ArtVelours Eco“. Има и елементи, тапицирани с приятна на допир изкуствена кожа. Седалките са допълнително облагородени от червени шевове и перфориран надпис GTX в облегалките. GTX-дизайнът се допълва от червените кантове по таблото и панелите на вратите. Също в червено са издържани кръстосаните шевове на мултифункционални волан, както и вътрешната страна на долната спица на волана. Точно там е разположен и надпис GTX в хром.


GTX-специфични ergoActive седалки.

Като опция спортният Tourer може да бъде екипиран и с GTX-специфични индивидуализирани ergoActive предни седалки. Вътрешните части на седалките и подглавниците са покрити с материала „ArtVelours Eco“. Външните части на седалките са решени в текстил и висококачествена изкуствена кожа. GTX-надписът на облегалките е перфориран в червено. Към GTX-облагодоряването спадат и червени кантове между външните и вътрешните части на седалките. Предните седалки ergoActive предлагат 12-посочна настройка, Memory-функция, комфортен достъп (автоматично изтегляне на седалката назад при качване и слизане), както и настройка на седалката по дължина (регулируема опора за бедрата). Седалките са оборудвани и със сложна система за точков масаж в областта на облегалката, която работи на основата на редуващо се повдигане на малки сектори от облегалката с цел активиране на мускулите на гърба, както и с иновативна климатизация. Наред с индивидуалната настройка на температурата (охлаждане или затопляне), водачът и пасажерът имат на разположение и автоматичен режим; сензори за температура и влажност на седалките регистрират необходимостта от охлаждане/затопляне на седалките и едновременно с това влияят на работата на климатроника. В допълнение може да се избира между три режима: максимално затопляне, максимална вентилация или максимално подсушаване. Страничните опори и облегалките също имат функция за подгряване и охлаждане. Всички активирани функции за масаж и климатизация на седалките се деактивират след определено предварително зададено време. Предните седалки ergoActive са част от „Интериорен пакет Plus“, който включва също и 700-ватова озвучителна система от Harman Kardon, както и подгряване на задните седалки.

Image
Image

ОБОРУДВАНЕТО НА GTX В ДЕТАЙЛИ


GTX-допълнително оборудване.

Към разширеното серийно оборудване на GTX наред с многобройните индивидуализации по екстериора и интериора спадат също: електрическото Dualmotor-двойно предаване (4MOTION),  DC-зареждане с до 200 kW, специфично настроена ходова част, спортно настроено прогресивно кормилно управление, „IQ.LIGHT – LED-матрични фарове“, LED-задни светлини с динамични мигачи, тъмни Privacy стъкла отзад, 20-цолови алуминиеви колела „Skagen“ с блестяща повърхност (гуми 235/45 R 20 отпред, 255/40 R 20 отзад), както и амбиентно осветление с избор от 30 вместо 10 цвята.


GTX-интериор.

Към разширеното серийно оборудване – както за GTX, така и за Pro-моделите – се включват усъвършенстван Augmented-Reality-Head-up-Display (активната навигаия, включена през свързан посредством Apple CarPlay или Android Auto мобилен телефон вече се интегрира на Augmented-Reality дисплея), „App-Connect“ wireless за Apple CarPlay и Android Auto, гласов асистент IDA с интеграция на „ChatGPT“, двузонов климатроник, опционално тризонов климатроник „Air Care Climatronic“), система за безключов достъп и стартиране „Keyless Access“ и алармена инсталация.


Starte-of-the-Art-асистиращи системи.

ID.7 GTX Tourer идва на пазара с изключително широк спектър от най-модерни асистиращи системи. Към опционалните системи спадат „Park Assist Plus“, включително Memory-функция на паркинг-асистента. Memory-функцията позволява напълно автоматизирано паркиране от дистанция до 50 м –  например в собственото паркомясто. Допълнително усъвършенстван е и предлагания като опция „Connected Travel Assist с онлайн данни“ (включително„Lane Assist, автоматизирано регулиране на дистанцията „ACC“ и  „Emergency Assist“) с асистирано надлъжно и напречно водене на автомобила; най-новото изпълнение на системата работи още по-близко до човешките реакции спрямо предшественика си, особено при асистирана смяна на лентата на магистрала. Новост е асистентът при слизане от автомобила: като разширение на „Side Assist“, той може да Ви предупреждава, когато при слизане от автомобила отзад доближава движещ се обект (включително велосипедист). Опционалната система отправя акустично и визуално предупреждение при опасност от преждевеменно отваряне на някоя от вратите. Серийно на борда на автомобила е новото поколение на функцията „traffic hazard alert“: Car2X-системата предупреждава водача своевременно при наличие от опасност към приближаване на ремонт, катастрофа, задъстване и други подобни6. Към серийните асистиращи системи е включен и асистент за аварийно спиране „Front Assist“, както и разпознаването на пътни знаци.

Image
Image

ЗАДВИЖВАНЕТО НА GTX В ДЕТАЙЛИ


GTX-задвижване.

Електронно ограниченият на 180 км/ч ID.7 GTX Tourer е оборудван серийно с електрическо Dualmotor двойно предаване (4MOTION). По един електрически двигател отговаря за задвижването на предния и задния мост. Общо двете електрически машини предоставят системна мощност от 250 kW (340 к.с.) – 40 kW (54 к.с.) повече, отколккото при разполагащия само със задно задвижване ID.7 Tourer Pro1. С мощност от 210 kW (286 к.с.) синхронният мотор с постоянно възбудени магнити (PSM) от типAPP550 поема задвижването на задния мост. PSM-системата предлага изключително висок КПД, като наред с това осигурява забележителна ефективност и отдава цялата си мощ още при потегляне. В зависимост от моментната ситуация и нуждата от мощност, предният електромотор се активира в рамките на части от секундата. Тук става дума за асинхронен агрегат (ASM) с означение AKA150. Той генерира максимална мощност от 80 kW (109 к.с.). В режим Standby ASM-системата почти не изразходва енергия – това е характерна особеност на асинхронните машини, която ги прави особено подходящи за допълнително задвижване. Разпределението на мощността се управлява от модифициран команден блок на двойното предаване, както и с помощта на намесите на електронните блокажи на диференциалите (XDS+).  Всички тези технологии заедно осигуряват изключителна сталилност на пътя, подобрени реакции при рязка смяна на на натоварването, и не на последно място – повече удоволствие от шофирането. GTX-динамиката впечатлява силно чак до достигане на граничния режим, а покриването на широкия спектър между максимална динамика и оптимален комфорт е още по-впечатляващо, отколкото при другите представители на моделното семейство. Факт е също, че електрическото двойно предаване 4MOTION осигурява много добро сцепление, както и неутрално, отлично контролируемо поведение. Наред с това допустимата маса на прикачен товар (със спирачки и при до 8 процента наклон на изкачване) благодарение на 4MOTION се е покачила от 1000 на 1400 кг.


GTX-устрем.

Една от особеностите на GTX-задвижването е контролът на изискваната мощност: за разлика от задвижване с двигател с вътрешно горене, поведението и реакциите на едно електрическо задвижване могат да се променят почти безгранично. Volkswagen са избрали за ID.7 GTX Tourer настройка, която при започване на ускорение в рамките на милисекунди е в състояние да предостави максималната мощност и максималния въртящ момент на задвижването. Такъв чудовищен и моментален приток на мощ – като истинска експлозия – в света на двигателите с вътрешно горене може да получите единствено от суперспортен двигател. Независимо от страхотната си динамика, ID.7 GTX си остава екстремно ефективен.


GTX-зареждане.

Двата електромотора се обезпечават с енергия от нова високоволтова литиево-йонна акумулаторна батерия – най-голямата, използвана досега при Volkswagen. Тя има енергиен капацитет от 86 kWh (нето); брутният й капазитет достига до 91 kWh. За сравнение: ID.7 Tourer Pro1 със задно задвижване разполага със 77-kWh батерия (нето). В сравнение със77 kWh батерията, новата латерия с 86 kWh разполага с 13 вместо с 12 клетъчни модула. Батерията е интегрирана под пода на автовобила. В детайли структурата на батерията се състои от защита на долната част, обграждаща рамката на корпуса на батерията, интегрирана основна плоча със собствена охладителна система, клетъчни модули, система за управление на батерията, контролер за управление на клетките, горната чат на корпуса и система от кабели и щекери. Новата батерия на ID.7 GTX Tourer може да зарежда на DC-зарядни станции с до 200 kW. Батерията може да се зареди 10 до 80 процента при мощност на зареждане 200 kW за доста под 30 минути – при идеални условия.


GTX-пътуване.

По време на път иновативната система за термомениджмънт се грижи за това, батерията да бъде оптимално темперирана преди спиране за зареждане на DC-станция. Благодарение на тази електронна предварителна подготовка, на дълъг път с едно или повече спирания за зареждане ID.7 GTX Tourer зарежда с електроенергия по възможно най-бързия постижим начин. Преди спиране за зареждане батерията бива подгрята до достигане на оптимална температура за възможно най-бързо и ефективно зареждане. Специално през зимата това може да спечели ценни минути при зареждане. При активирано водене към цел в навигационната система, предварителното темпериране на батерията се активира напълно автоматично. Без активно водене към навигационна цел, функцията може да бъде включена и ръчно от менюто за зареждане в инфотейнмънт системата. Практично решение: маршрути с до десет спирания за зареждане и до десет междинни цели могат да бъдат планирани и от мобилен телефон или уеб портал, след което да бъдет изпратени към инфотейнмънт системата на ID.7 GTX Tourer. Друго практично решение: софтуерът автоматично интегрира идеалните точки за зареждане във воденето към цели в навигационната система – така на водача не му се налага тепърва да търси точки за зареждане, а може удобно да следва предложенията на навигационната система

Image
Image

ОКАЧВАНЕТО НА GTX В ДЕТАЙЛИ


Прецизно управление и динамична ходова част.

Ходовата част е получила специфична за версията GTX настройка с оглед на високата мощност на задвижването, включваща по-масивни напречни стабилизиращи щанги. Наред с това спортно настроеното прогресивно кормилно управление е включено в серийното оборудване, носейки със себе си прецизна управляемост и предвидимо поведение. Като опция за ID.7 GTX Tourer се предлага и адаптивното регулируемо окачване DCC. Управлението на DCC се извършва от калибриран по нов начин управляващ блок, който осигурява богати възможности за индивидуализиране на поведението. Още повече динамика може да се постигне с ръчно активируемия спортен режим на системата ESC. Със своето настроено по нов начин окачване ID.7 GTX Tourer постига умел шпагат между високо ниво на комфорт и динамично поведение на пътя. Водачът получава  динамично и прецизно изживяване от шофирането на най-високо ниво.

Image

Регистрация за Бюлетин

С нашия Бюлетин ще получавате редовно информация за нашите дилърства и селекция от ексклузивни предложения!

Въведените данни не са валидни. Моля, опитайте отново.

Моля, изберете обръщение

За съжаление има проблем с регистрацията за бюлетина. Моля, опитайте отново по-късно.

checkbox_default

Много благодарим!

Току-що се регистрирахте за нашия Бюлетин.

Веднага ще получите от нас имейл с линк за потвърждение. Моля, потвърдете този линк, за да приключите регистрацията си.