Autochoice Новини

Търсите ли своя мечтан автомобил? Тогава сте попаднали на правилното място във Volkswagen. Осигурете си нов автомобил, който е наличен веднага, или конфигурирайте желания модел според вашите идеи.

  1. Новини и събития
  2. Новият Taigo
08.12.2021
НОВО ОТ VOLKSWAGEN

Новият Taigo

Дигитално табло, тъчпанели и до 150 к.с. за новия Volkswagen Taigo

New Taigo

Напомнящ спортно купе силует с динамично напрегнати пропорции. Стилен, желан и уникален - новото SUV купе Volkswagen Taigo и неговите ориентирани към последните тенденции в дизайна форми на каросерията внасят свеж, прогресивен полъх в бързо развиващия се сегмент на компактните SUV модели. Със своята изискана и динамична линия в задната част на покрива, новият Taigo пренася успешно наложилия се при много по-скъпите кросоувъри (Сrossover utility vehicles или CUV) стил на каросерията в света на Polo и T-Cross.

Image

Страничният силует. Новият Taigo е компактен модел, който излъчва самочувствие и се  отличава с модерен, динамичен дизайн и харизматичен характер, който се откроява независимо от гледната точка. Страничният силует на новия модел на марката  Volkswagen прави впечатление с издължената, елегантно снижаваща се назад линия на покрива, която на нивото на задните прозорци плавно прелива в спойлера на покрива. Издържаната в черно линия на прозорците понижава визуално центъра на тежестта на Taigo, чиято обща височина е 1495 мм. Сред емблематичните детайли в дизайна е издължения профил на страничното остъкляване, включващ  и интегрираното в задната странична колона трето странично стъкло, както и рязко издигащия се към задната част долен ръб на прозорците. Всичко това завършва динамично в резките очертания на задната странична колона и придава на новия кросоувър модел стремително излъчване, което създава усещането за движение дори когато автомобилът е спрял.

Под линията на прозорците следват редица други открояващи се характеристики в дизайна на новия модел като така наречената "торнадо линия" - двоен контур с формата на стрела, който доминира в страничния силует както на Taigo, така и на Polo. Повърхнината на тази триизмерна линия се загатва леко в оформлението на раменната част в областта на задните калници, преди да завърши с остро подрязване отдолу. Горната от тези две линии започва от задната колона на покрива и се простира далеч напред до предните калници, докато втората долна линия образува подрязването. Тя започва от триизмерните LED блокове на задните светлини и по същия начин преминава към предните калници, където се издига леко, за да се срещне с горната линия.

Image

Предната част. Включените в стандартното оборудване на модела предни LED светлини навлизат далеч навътре в черната радиаторна решетка, оформяйки заедно с нея "физиономията" на новия Taigo, простираща се в хоризонтален план по цялата ширина на каросерията. Допълнително предлаганата матрична LED система IQ.LIGHT (стандартна при нива на оборудване Style и R-Line) е наистина впечатляваща с уникалната светлинна графика, формирана от съчетанието на основните LED модули и дневните LED светлини. Отгоре и отдолу фаровете са рамкирани от светлинни LED ленти, като горната и по-дълга лента завършва визуално в горния ръб на радиаторната решетка, а долната се прелива плавно и хармонично със светлинните LED елементи, интегрирани в централната радиаторна част на двата IQ.LIGHT фара. Получената по този начин светлинна лента се прекъсва само от емблемата на Volkswagen и се вписва в характерния стил в светлинния дизайн на новите модели на Volkswagen от ID.4 до Golf. Със своите мускулести контури, предният капак се простира далеч напред и навлиза надолу в радиаторната решетка. Не по-малко впечатляващи са и новите форми на предната броня, които подобно на радиаторната решетка подчертават широчината на компактния кросоувър модел. От ниво на оборудване Taigo Life нагоре, централната напречна част на бронята е хромирана и обхваща почти цялата широчина на автомобила. Отгоре решетката на радиатора е очертана с тясна хромирана лайсна, а друга оформя долния ръб на въздушния отвор на бронята.

Image

Задната част. Новият Taigo се предлага стандартно с тесни като форма и разделени на две части LED блокове на задните светлини. Те се състоят от основни елементи, вградени в купето отдясно и отляво и допълнителни сегменти, простиращи се в задния капак. Рамкираните в черно задни светлини придават по-внушителен и впечатляващ външен вид на задната част и допринасят за усещането за качество и динамика в дизайна на Taigo като цяло. Непрекъснатата напречна светлинна лента подчертава широчината на автомобила и акцентира допълнително върху неговото спортно и динамично излъчване.

Image

Стандартно оборудване с цветни екрани с висока разделителна способност. Цялото арматурно табло на новия Taigo се отличава със своя хоризонтално ориентиран дизайн, който до голяма степен се определя от модулите, разположени на таблото – включеният в стандартното оборудване блок на контролните прибори Digital Cockpit (Digital Cockpit Pro се предлага като опция или зависи от нивото на оборудването) и сензорния екран на новото поколение инфотейнмънт системи. С бутона View върху дясната спица на мултифункционалния волан, водачът на Taigo може бързо и лесно да превключва между трите основни графични оформления на цифровите показния на приборите на Digital Cockpit.

В своята цялост, дисплеят с цифровите показания на контролните прибори и сензорният екран на инфотейнмънт системата формират хармоничен общ визуален елемент – те са разположени еднакво високо и образуват една визуална ос в полезрението на водача, която е много удобно и ергономично решение. Всички важни модули за управление на функциите освен тези за климатичната инсталация са групирани удобно в горния напречен панел на арматурното табло. Този елемент прелива в облицовките на предните врати и в зависимост от нивото на оборудването използва различни декоративни покрития. Сензорният екран на инфотейнмънт системата на свой ред е поместен в черен „остров“ с гланцово черно покритие в центъра на арматурното табло, като единственият допълнителен бутон в тази област е този за аварийните светлини. Отляво черният панел прелива на едно ниво с екрана на контролните прибори, като органичната връзка на Digital Cockpit или Digital Cockpit Pro и инфотейнмънт системата създава хармонична цифрова среда на пространството пред водача. Приборите за управление на функциите на климатичната инсталация са разположени централно на едно ниво по-надолу.

 
Блокът на контролните прибори Digital Cockpit Pro предлага на водача много различни възможности за конфигуриране на графичното оформление и съдържанието на показанията на екрана, три от които могат да бъдат запаметени като предпочитани. Анимацията за добре дошли и довиждане при стартиране и изключване на двигателя е организирана под формата на слайдшоу. На екрана може да се показва изображение на картата на навигационната система, както и снимка на събеседника по време на телефонен разговор.

Image

Цифрови прибори за управление на системата Climatronic. Ако в оборудването на новия Taigo е включена допълнително предлаганата автоматична климатична инсталация Climatronic, нейните функции се управляват посредством напълно нова, изцяло цифрова схема, при която класическите въртящи се регулатори и бутони са заменени от сензорни панели и плъзгачи. Всичко е изключително логично, прегледно и интуитивно за употреба благодарение на използването на осветени прибори с директен достъп, разположени идеално в зрителното поле на водача. Целият управляващ модул на климатичната инсталация е ​​поместен под инфотейнмънт системата, отличава се с елегантна черна гланцова повърхност и е ясно разделен на три нива.

На горното ниво са бутоните за директен достъп до функциите за размразяване на челното и отопление на задното стъкло, функцията за рециркулация на въздуха в купето и цифровите показания за температурата от страната на водача и пътника на предната седалка, както и актуалния режим на работа на климатичната инсталация.

Второто ниво съдържа сензорните панели за управление на отоплението на седалките, автоматичен режим (“Auto”) и синхронизацията на двете климатични зони (“Sync”), както и плъзгача за управление на степента на вентилацията.

На третото ниво са разположени осветените плъзгачи за настройка на температурата и сензорни панели за включване или изключване на системата Climatronic и избора на посоката на въздушния поток (глава, среда, пространство за краката). Под климатичния модул има два осветени USB-C порта и панел за безжично индуктивно зареждане на смартфон като възможност за допълнително оборудване.

Нови инфотейнмънт системи. Новият Taigo предлага с избор от четири различни инфотейнмънт системи – Composition с 6,5-инчов екран (стандартно оборудване при нива Polo и Life), Ready2Discover с 8,0-инчов екран (стандартно оборудване при нива Style и R-Line), Discover Media с 8,0-инчов екран и Discover Pro, където екранът е с диагонал 9,2-инча. Версията Composition използва технологичната основа на  модулната инфотейнмънт платформа от второ поколение MIB2, докато системите с 8,0-инчов и 9,2-инчовекран са част от третото поколение на същата платформа – MIB3.1, която предлага възможности за онлайн навигация и безжична ОТА (over-the-air) актуализация на навигационните карти. В допълнение, системата за предсказуема навигация от второ поколение ви позволява да предупреждавате за прекъсвания на трафика по най-вероятния маршрут, дори ако насочването по маршрута не е активирано.

В допълнение, навигационната система с превантивна функция от второ поколение дава възможност за предупреждаване на водача за смущения в трафика по най-вероятния маршрут, дори ако не е включено активно водене по маршрута.

При аудиосистемата Ready2Discover с радиоприемник собственикът на Тaigo има възможност да активира навигационната функция и след покупката (функции при поискване), а системите Discover Media и Discover Pro предлагат тази функция като част от стандартното оборудване. Сред специалните характеристики на системата Discover Pro са адаптивният начален екран и възможността за показване на две независими една от друга карти на екрана на блока на контролните прибори пред водача и на екрана на инфотейнмънт системата в центъра на арматурното табло.

Благодарение на модула за мобилна онлайн връзка OCU (Online Connectivity Unit) с вградена eSIM карта, разширената гама от функции на MIB3 системите включва онлайн услугите на We Connect (настроени за неограничен период на употреба) и We Connect Plus (настроени за безплатно използване за период от една или три години в Европа). В зависимост от нивото на оборудване на конкретния автомобил, MIB3.1 системите предлагат и нови функции, сред които и достъп до стрийминг услуги. Потребителите могат също да направят широк спектър от индивидуални настройки и чрез своя Volkswagen ID да ги запаметят в облака за използване в други автомобили на марката Volkswagen. Безжичната смартфон интеграция се предлага и чрез App-Connect Wireless (стандартно при нива Style и R-Line) за устройства с Apple CarPlay™ и Android Auto™.

Image

Икономични TSI двигатели с ниски нива на емисиите

Два трицилиндрови и един четирицилиндров вариант. В основата си новият Taigo е модел с предно предаване и бензинови турбодвигатели със система за директно впръскване на гориво. Високоефективните бензинови агрегати с три и четири цилиндъра се предлагат във версии с максимална мощност от 70 кВт (95 к.с.), 81 кВт (110 к.с.) и 110 кВт (150 к.с.). В зависимост от версията на двигателя, предавките се сменят ръчно чрез 5-степенна/6-степенна механична предавателна кутия или чрез 7-степенна трансмисия с два съединителя (DSG). Икономичните 1,0-литров TSI и 1,5-литров TSI се отличават с много ниски нива на емисиите и имат важен принос за прехода към природосъобразни превозни средства, използващи най-съвременните технологии в областта на управлението на горивния процес.

1.0 TSI със 70 кВт/95 к.с. Най-малкият турбодвигател със система за директно впръскване (TSI) на Taigo се предлага стандартно в съчетание с 5-степенна механична предавателна кутия и е колкото пъргав, толкова и ефективен. Версията на новия модел с TSI с 95 к.с. постига максимална скорост от 183 км/ч и може да тегли прикачен товар със спирачки до 1000 кг (при наклон до 12%) или до 1100 кг (при наклон до 8%). Допустимият прикачен товар без спирачки при него е 610 кг, а максималното натоварване на теглича е 55 килограма.

1.0 TSI с 81 кВт/110 к.с. Трицилиндровият агрегат на Taigo с максимална мощност  110 к.с. се предлага стандартно в съчетание с 6-степенна механична предавателна кутия, а 7-степенната DSG е част от допълнителното оборудване на версията. TSI с мощност 110 к.с. развива максимална скорост от 191 км/ч, а максимално допустимото тегло на прикачения товар със спирачки е 1100 кг (при наклон до 12%) или 1200 кг (при наклон до 8%). Допустимият прикачен товар без спирачки е 630 кг, а максимално разрешеното натоварване на теглича е 55 килограма.

1.5 TSI със 110 кВт/150 к.с. Най-мощният двигател в гамата на новия Taigo е четирицилиндровият турбодвигател 1.5 TSI с максимална мощност 110 кВт (150 к.с.). С тази комбинация на силовото предаване Taigo достига максимална скорост от 212 км/ч и може да тегли прикачен товар със спирачки до 1200 килограма (при наклон до 8% или 12%). Допустимият прикачен товар без спирачки при него е 650 кг, а максимално разрешеното натоварване на теглича е 55 килограма.

Регистрация за Бюлетин

С нашия Бюлетин ще получавате редовно информация за нашите дилърства и селекция от ексклузивни предложения!

Въведените данни не са валидни. Моля, опитайте отново.

Моля, изберете обръщение

За съжаление има проблем с регистрацията за бюлетина. Моля, опитайте отново по-късно.

checkbox_default

Много благодарим!

Току-що се регистрирахте за нашия Бюлетин.

Веднага ще получите от нас имейл с линк за потвърждение. Моля, потвърдете този линк, за да приключите регистрацията си.